Na margo kvality potravín

 
Slovenské potraviny sú menej kvalitné než toľko kritizované poľské potraviny. A nielen to, naše potraviny sú najmenej kvalitné v celej V4.

Vyplýva to z indexu Global food security index (GFSI) za minulý rok zostavovaného analytikmi The Economist Intelligence Unit.Experti vyhodnocujú kvalitu, bezpečnosť a cenovú dostupnosť (pomer ceny a kvality) potravín. Ak si pozrieme aj staršie vydania Indexu, zistíme, že nelichotivé postavenie majú slovenské potraviny už dlhodobo.

V súčasnosti má až 19 európskych krajín kvalitnejšie dostupnejšie a bezpečnejšie potraviny než Slovensko. Kvalitnejšie potraviny má však aj Uruguay, Chile, ale aj Malajzia, či Kostarika. Celkovo sme na 40. mieste vo svete. Zhruba na úrovni Rumunska. Roku 2014 bolo Slovensko na 31. mieste na svete. Takže len za dva roky sme si pohoršili o deväť miest. Ak Robert Fico robí silné ramená a hovorí o dvojakej kvalite potravín, mal by tieto ramená napínať najmä voči slovenským výrobcom. Lenže s nimi radšej pre kamerami marketingovo žmolí obilie.

A po druhé, ak Robert Fico hovorí o dvojakej kvalite potravín, prečo nepodrobí kritike Slovenskú obchodnú inšpekciu? Tá má predsa kompetenciu, a teda právo zasiahnuť a nepovoliť prísun potravín nižšej kvality na Slovensko. Prečo teda obchodná inšpekcia nekoná?

Áno, hovoriť o dvojakej kvalite potravín je namieste: tie slovenské sú najmenej kvalitné vo V4 a aj v Európskej únii patria medzi najmenej kvalitné. To nie sú výmysly bratislavskej kaviarne, ale verejne dostupné a overiteľné fakty (GFSI).

Odbiť túto realitu konštatovaním, že slovenskí výrobcovia či slovenské suroviny sa nestali terčom žiadnych potravinových škandálov, je alibistické a hlúpe.

Ak SPPK chce „nanovo upriamiť pozornosť na kvalitné potraviny od slovenských výrobcov“, vo svetle svetového rebríčka kvality potravín to vyznieva priam ako cynizmus. Bolo by osožnejšie, keby SPPK namiesto rétorického potľapkávania Roberta Fica upriamila pozornosť do vlastných radov a na zlepšenie postavenia Slovenska vo svetovom rebríčku kvality, dostupnosti a bezpečnosti potravín.

(Aktuálne.sk 19. 7. 2017)