Terorizmus je zlo. Obmedzenie práv a slobôd ho ešte zhoršia

 
Za posledné polstoročie bolo v Európe viac ako 20 tisíc teroristických útokov, ktoré si vyžiadali vyše 12 tisíc obetí. A ďalšie tisíce zranených. Drvivú väčšinu útokov spáchali skupiny, ktoré vzišli z našej vlastnej európskej kultúry.

V 20. storočí bola Európa traumatizovaná nielen zločinmi fašizmu a komunizmu, ale aj ľavicovými i pravicovými teroristami počnúc Červenými brigádami, cez organizácie ako IRA a ETA, až po novšie skupiny či vyšinutých jednotlivcov. Nehovoriac o mafiánskych organizáciách ako je sicílska Cosa Nostra či kalábrijská N’drangheta.

Od začiatku 21. storočia je frekvencia či intenzita útokov v Európe neporovnateľne nižšia než v minulosti. Z tohto hľadiska je dnes Európa omnoho bezpečnejšia než kedykoľvek predtým. Aj keď to, samozrejme, pre obete útokov a ich blízkych nie je žiadna útecha.

Niekdajšie teroristické útoky v Madride a Londýne, neskôr v Paríži a teraz v Bruseli priamo pred našimi očami zjavujú nielen útok proti demokratickým hodnotám, ale aj to, pred čím utekajú masy ľudí z Blízkeho východu.

Terorizmus je zlo. No systematické spájanie utečencov s terorizmom je tiež zlo, ktoré vytvára podhubie pre ďalší vzostup extrémizmu.

Zvýšené bezpečnostné opatrenia sú bezpochyby nutné. No pritakať na pokušenie obmedziť občianske práva a slobody (napríklad zatváraním hraníc) by znamenalo oslabiť západnú spoločnosť v jej samotnej podstate, teda presne to, čo chcú násilníci zasiať šírením strachu.

Cieľom útokov je živiť strach a narušiť samotné základy liberálnej demokracie, ktorá je pre islamských nihilistov neprijateľnou podobou sveta a spoločnosti.

Sila útokov nespočíva iba v nich samých. Znásobuje sa ďalším šírením strachu, tentoraz politikmi, čo sa cynicky vezú na vlne ľudského utrpenia, šíria kolektívnu vinu a rozdúchavajú kolektívnu nenávisť.

Popri tom legitimizovanie neoľudáctva, ale aj cynického populizmu a rozkrádania štátu zasieva semená morálneho rozvratu, ktorého dôsledky môžeme žať ešte veľmi dlho.

Provinčná úroveň súčasnej slovenskej politiky nás izoluje od sveta, v ktorom sú problémy vnímané ako výzvy a riešenia sa hľadajú spoločne.

Európa musí postupovať spoločne – nie však proti utečencom, ale proti násiliu a teroru, ktorý produkuje masy utečencov a nevinné obete. Boj proti terorizmu bude trvať ešte dlho a vyžaduje si užšiu spoluprácu aj v rámci EÚ. Ako však uviedol denník New York Times, reakciou na terorizmus musí byť aj potvrdenie základných demokratických hodnôt a odmietnutie demagógov a xenofóbov, ktorí chcú zneužívať strach a slzy verejnosti.

(Aktuálne.sk 24. 3. 2016)