V opozícii vyjde na ulicu, ako premiér vidí ohrozenie demokracie

 
Ficove konšpirácie o protestoch a útoky na Šimečkovu rodinu sú obyčajný hyenizmus.

Nedávny protest v Bratislave, na ktorý prišlo 18 tisíc ľudí, bol podľa Roberta Fica „zneužitím ústavného práva na zhromažďovanie“, lebo ju dve opozičné strany zvolali „len preto, aby si jej hlavní predstavitelia chránili svoje finančné záujmy a ich rodín“.

Fico a vôbec celá vládna moc potrebuje oslabiť Šimečkovu pozíciu a dôveryhodnosť ako hlavného politického súpera a zároveň tak oslabiť aj samotné protesty. A samozrejme odpútavať pozornosť. Agresivita a demagógia, lži a podlé osobné útoky na Michala Šimečku a jeho rodinu majú zjavne tento zámer. Sú súčasťou jeho politiky pomsty. Je to úbohé, ale taký je mentálny, ľudský i politický svet Roberta Fica.

V minulosti ako opozičný poslanec viaceré protesty otvorene podporoval a označil ich za verejný záujem. Protestujúcich ľudí nenazýval anarchistami, štrajky ani iniciatívy nenazval nelegálnymi a neodkazoval, že politika sa nemá prenášať do ulíc. Vtedy sa mu politicky hodili. No v pozícii premiéra označuje štrajky a protesty za hrozbu pre demokraciu, za nelegálne alebo za zneužívanie ústavného práva a štrajkujúcich či protestujúcich opakovane znevažuje.

Keď začiatkom roka 2003 železničiari štrajkovali proti rušeniu niektorých regionálnych tratí a ochromili osobnú i nákladnú železničnú dopravu po celom Slovensku, opozičný poslanec Robert Fico sa postavil na stranu železničiarov a ich štrajk označil za verejný záujem.

Keď odborári zablokovali hranice a pomalou jazdou po diaľniciach strpčovali ľuďom život, Smer a Robert Fico mali s protestujúcimi odborármi úzky vzťah. No keď o sedem rokov neskôr, v čase prvej vlády Roberta Fica protestujúci kamionisti zablokovali cesty a ochromili dopravu, premiér Fico sa postavil proti nim. Dokonca ich obvinil, že „nikdy takto nebol ohrozený demokratický systém Slovenskej republiky ako teraz“.

Ako opozičný poslanec otvorene podporoval aj štrajk učiteľov. Povedal, že Smer „pozitívne vníma, že zástupcovia školstva už nie sú ochotní nečinne znášať politiku vlády“. Vládu obvinil, že „postavila oblasť školstva na chvost svojich priorít“.

Keď potom učitelia vyhlásili štrajk aj za druhej Ficovej vlády, ako premiér už učiteľov znevažoval a ich iniciatívu označil za nelegálnu. O organizátoroch štrajku hovoril, že sú to páni z Bratislavy, hoci zo zoznamu štrajkového výboru bolo jasné, že nešlo len o bratislavských učiteľov, ale zastúpení boli učitelia z viacerých regiónov Slovenska. A nielen muži, ale viac ako polovicu štrajkového výboru tvorili ženy.

Neskôr konšpiroval o protestoch Za slušné Slovensko a organizátorov nazval Sorosovými deťmi. Síce vravel, že nechce odopierať ľuďom právo sa zhromažďovať, no zároveň tvrdil, že upiera právo, aby kritici štvali ľudí a prenášali to do ulíc.

Hovoril to ten, kto sa nečinne prizeral, ako jeho stranícky kolega burcoval dav k vulgárnostiam na adresu prezidentky Zuzany Čaputovej a štval ľudí proti nej.

No a v čase núdzového stavu a zákazu zhromažďovania počas pandémie sa Fico zúčastnil na veľkom protivládnom proteste a štval ľudí proti vláde a jej opatreniam. Dokonca porušil pandemické opatrenia aj tým, že si nenasadil rúško, ktoré bolo v exteriéri povinné.

Okrem toho v októbri 2021 Smer zvolal protivládny protest v Rimavskej Sobote. Štval ľudí proti vláde a prenášal to do ulíc. V tom čase to bol „červený“ okres s povinnosťou nosiť rúško na hromadných podujatiach aj v exteriéri. Smer pri organizácii podujatia porušil viaceré pandemické opatrenia a Fico, Kaliňák a spol. nemali nasadené povinné rúška.

Nuž a pripisovanie zodpovednosti za útok na premiéra opozícii, lebo organizovala protesty, by si už žiadalo iný odborný posudok. Nehovoriac o tom, že takýmto spôsobom by sme mohli vyfabrikovať kadejaké konštrukcie, ktoré by sa Ficovi a spol. nemuseli páčiť (napríklad konštrukt, že Smer nesie zodpovednosť za vraždu Jána Kuciaka a jeho snúbenice, lebo Fico opakovane útočil na novinárov).

Takže, keď je Fico v opozícii, štrajky a protesty sú verejným záujmom. Keď Fico vládne, sú nelegálne, ohrozujú demokraciu a sú zneužitím práva na zhromažďovanie, pričom protestujúcich znevažuje a uráža.

Nie je to len pokrytectvo, ale aj a najmä politický i ľudský hyenizmus, ktorý dnes Fico a spol. dokazujú aj podlými útokmi na Michala Šimečku a jeho rodinu.