Fejková politika, fejkové kresťanstvo, fejkové národovectvo

 
Skutočným folkloristom musí byť nevoľno zo všetkých tých fejkových milovníkov folklóru, príležitostne ešte aj odetých ako na maškarný bál. No dobre, na ples, aby sme zadosťučinili ich adorovaniu slovanstva.

Pre všetkých tých Ficov, Huliakov, Dankov, Šimkovičové a spol. je slobodná kultúra nebezpečná, tak ako bola nebezpečná pre fašistov i komunistov. Lebo slobodná kultúra nečupí vo vopred nalinkovaných medziach a nepchá sa úslužne do priazne, ale žije, oslovuje, inšpiruje a niekedy aj vyrušuje. A oni nemajú radi, keď ich niekto alebo niečo vyrušuje. Preto to nekonečné folklorizovanie. Preto aj tá snaha oklieštiť možnosti a podmienky slobodnej kultúry a slobodného umenia.

Nepočúvajú Hrdzu, netušia, kto je Veronika Rabada a spýtajte sa ich na Družinu. Namiesto moderného sveta radšej archaický svet krpcov, valašiek a žinčice. Neprekonateľné symboly mentálneho sveta rurálnej (v Očovej a Fekišovciach si to preložte) kultúry, ktorú si marketingovo osvojili, lebo sa im to teraz tak hodí. Poprípade tanečníčka s kalašnikovom ako ďalší vrchol nechutnosti a cynizmu.

Pasy ako omaľovanky s ornamentom z internetovej fotobanky je ich vrcholné dielo. Nepotrebujú symboly moderného a civilizovaného sveta. V ňom sa cítia cudzí a nesvoji.

Moderný svet nie je pre nich svetom nových myšlienok, ani svetom inovatívnych prístupov a tobôž svetom kultúrnej pestrosti. Ničomu z toho nerozumejú, vyrušuje ich to, preto sa vždy utiahnu do bezpečia za múry regresívnych predstáv, arogantnej podoby moci, hrubého nacionalizmu a fejkového folklóru. Odtiaľ robia svoje výpady s heslami fejkového kresťanstva a vulgárneho hejslováctva.

Pri pomyslení na pomstu sú ako vo vytržení. Preto to krivenie spravodlivosti. Preto to mocenské valcovanie. Preto ovládnutie verejnoprávnych médií s dosadením kolaborantov, ktorí už upracú všetko, čo upratať treba. Preto tie útoky na občiansku spoločnosť a mimovládny sektor. Preto tie výpady voči nepoddajným novinárom.

Popri tom, samozrejme, potrebujú zničiť konkurenciu. Preto tá poľovačka na Šimečku.

Vtierajú sa do priazne nižšieho intelektu. Ťažia zo sveta, v ktorom názory a nepodložené presvedčenia nastúpili namiesto faktov a útoky namiesto argumentov. Žiadna poriadna práca, žiadna odbornosť, žiadna normálna diskusia. Žijú si vo svojom politickom delíriu, ako tí, čo po volebnej noci podnapití hulákali z balkóna na Súmračnej ako stádo primitívov, ktorým došlo, že teraz sa môžu pomstiť naplno a bez obáv a všetkých nakopať. A medzitým sa nám svet modernej civilizácie opäť raz vzďaľuje.

Jedného dňa aj toto pominie, no zostane po nich pachuť, spálená zem, rozvrátený štát, pokrivená spravodlivosť a nefunkčné inštitúcie. Škody, ktoré páchajú (a ku ktorým im svojim nepríčetným správaním a chaotickou politikou dopomohol ten, čo svoje publikum ohlupoval fejkovým bojom proti korupcii), sa budú naprávať veľmi ťažko a veľmi dlho.